Roshospots Aniara född 10 jan 20001, även kallad Annie, är en dalmartinertik

Lina Renberg och Jahnita vinner på Klarälvstravet 2006

Stall Stenbäcken

Välkommen. Här kan Du följa med i våra liv och skriva en hälsning i vår gästbok. Ha det så kul.


LYCKAN och LIVET hittar Du längst ned!

Vem är jag: Mitt namn  Ragnar Blomqvist
                 Bor på       Stenbäcken Övre
                                 683 93  Råda
                 Mobil         073-0522094
                 e-post        ragnar31@live.se
               Hemsida      WWW.stallstenbacken.se

Jag bor strax söder om Råda, inte långt från riksväg 62 i
Klarälvsdalen. Mitt stora intresse är hästar och djur.
Jahnita, som Du ser här ovan, är min stora favorit.

Film            Jag gillar Ben Hur och Spartacus
Musik           Dan Andersson med Sofia Karlsson
Böcker         Kunglig Sjökapten och Jack Londons
                  Varghunden och Skriet från vildmarken.

Min livsåskådning: Allt har sin mening och givna plats i 
                          tillvaron, på gott och på ont. och
                          söker balans och jämnvikt.

Politik                Fristående och oberoende

Favoritpresident Barack Obama
Nu bäste svensk politiker vakant
Reinfeldt portad då han tärt hårt på fattiga pensionärers pension.
Nu bäste kvinnliga politiker Maria Wetterstrand

Jag höll på att glömma mina barn. Jag är lika stolt över dem som jag är över Jahnita. Men så är de fostrade på samma sätt
utan piska, men med tolerans  och fasthet.
Min familj har följt mig på min resa: Kristinehamn, Gumhöjden, Mossängen, där ett åsknedslag och utbrända uthus
gjorde att vi flyttade till Haftersbol. Då Uddeholmsbolaget inte behövde oss längre i skogsarbetet, blev det Älvenäs, Vålberg. 1968 gick flytten till Göteborg, där mina barn fick förmånen att gå i skolor, som inte hade varit möjligt i Värmland på den tiden. Deras olika yrken, får de själva berätta om vid annat tillfälle. Det skulle låta skrytsamt  av mig
om jag berättade det, jag som växte upp i urskogen i nordligaste Mangskog, numera helt avfolkat och öde.
Mina barnbarn skall få en egen gästbok, där de själva får berätta vad de har varit med om och vad de önskar få ut av livet.

Råda 090915
Min dotter Bibbi och hennes dotter har skrivit i gästboken. Eftersom de berörde flodvågen tänker jag ordagrant återge vad jag läste i Aftonbladet den 26 dec 2004.

" Den svenska barnfamiljen blev instängda i en bungalow när jättevågen sköljde över dem. I panik fick de fly med sin sjuåriga dotter undan vattenmassorna. Pappan i familjen, Kjell Sköld från Göteborg, beskriver för Phuket Gazette hur han, hans fru och deras lilla dotter Stephanie var tvungen att fly från sin Bungalow på Bang Tao i Thailand. 
---När vattnet kom in i vår Bungalow fick vi lägga allting på sängarna. Vattnet förde upp oss till taket. Sedan åkte taket av och vi flöt iväg, säger han till tidningen.
Hittade inte sonen.
Efter att ha blivit uppsköljda på land lyckades Kjell och Bibbi få sin sjuåriga dotter i en säker cementbyggnad. Någonstans då insåg de att deras tioåriga son Sebastian inte var med dem. Fem minuter senare hittade de honom uppflugen i ett träd, 200 meter bort.
---Jag kan inte beskriva hur det känns att inte hitta sin son, säger Kjell Sköld. Familjen har spenderat fyra dagar på sin semester i Thailand när det hände.
---Vi skulle ha åkt till Koh Lanta i dag men vi har förlorat allt. Det här är allt vi har, säger Kjell och håller upp en 15 liters ryggsäck."
__Anna-Maria Carnhede__ Publicerad 2004-12-26 i Aftonbladet 

VÅRA  HÄSTAR

Lysjö Sanna  född 1996  e.  Troll Jahn u. Lysjö Ilja  74 starter  9- 7- 10    282 700 kr  Record 27.6k  27.9m  27.9am  Har vunnit 1 monte`lopp med  AnnaRönning på nya rekordet 1.27.9m  Lysjö Sanna vinner sitt monte`lopp efter att ha varit borta från travbanan i 5 år och fött och fostrat två föl. Hon vinner dessutom i sin andra start i monte`, något hon torde vara ensam om; Att både sänka rekord från sulkylopp och att vinna i monte` i sin andra start.   BRAVO  LYSJÖ  SANNA.

Jahnita        född 1999  e.  Troll Jahn u. Trovina
                  81 starter  18- 10- 5   502 000 kr  Har vunnit 10     
                  monte`lopp.               
                  Rekord     1.27.9 m  ef. seger i Monte  2009.   
 
Trollvind     född 2005  e.  Eder  u. Lysjö Sanna
                  ostartad  (såld)
Blixten        född  2007  e. Eder  u. Lysjö Sanna
                  ostartad
Lill Killen      född 2010 17 april e. Eder u. Lysjö Sanna          Gick premie på Axvalla i juni på tiden 1.59.3
Godtjänt kval på Åmål den 5 maj 2013
----------------------------------------------------------------
Varmblod
Meadow Pointer  född 2006  e. Blixt Pointer  u. Dalene Pointer
Lysjö Sanna och Meadow Pointer skall föla till våren 2010

Keep Life  född 2010  26 april  e. Smacher u. Meadow Pointer.
 

Roshospots Aniara född 10 jan 20001, även kallad Annie, är en dalmartinertik

Två st kaniner, som jag har fått av mitt barnbarn Steffi,
får avsluta djurkavalkaden. De heter Devil och Afrodite.

Till sist en solskenhistoria.
En gråkall vårdag skulle slaktbilen hämta Meadow Pointer från ett stall utanför Malmö. Lina Renberg som fanns på plats, bönade och bad för Meadow Pointers liv. Lina fick hästen
och en torsdag, med trav på Åbyfältet, lastades hästen på transporten av en tjej som skulle starta sin egen häst på ÅBY. Jag mötte upp på Åbyfältet, efter en del strul på vägen på grund av vägarbeten och trafikstockningar. 
Gissa vad Meadow Pointers hästkamrat i transporten  från Jägersro heter!
Jo, hästen heter Vill Leva. Är det inte sånt som kallas för tecken i skyn!  Om fölningen går bra till våren, undrar jag om inte fölet borde få heta -- Fick Leva. Tro mig, den här historien är faktiskt sann.
------------------------------------------------------------
 
Äntligen, underbart att allt är över. Ett hingstföl efter Eder kl 16.00. Efter en halvtim stod fölet på benen och en tim. senare var Sanna ren fr. efterbörd. Sedan var det jobbigt som det brukar, innan spenarna hittades. Men på två tim. var allt klart. Fölet står på egna ben och verkar trivas med livet. Skönt att allt är klart. Jag började undra om något var galet då mjölken rann och inget föl kom.  Mjölken började lite smått redan i går kväll att hitta ut från spenarna, så jag var ganska säker på att det skulle bli ett föl de närmaste timmarna. Ett förhandstipps är, att fölet kommer att likna Trollvind. Nu är det Meadow Pointer som står på tur. Till dess ha det så bra. / Ragnar    Råda 17/4 2010.
_________________________________________________________
Skrivet av ragnar, den 6. maj, 2010
Hej
Raport ang. fölning på Stenbäcken.
Måndag den 26 april kl 06.00 fölade Meadow Pointer.
Ett stort hingstföl såg dagens ljus. Mamman, som de sista dagarna visat på ömhet i bakbenen, blev sämre efter fölningen, och på tisdag tog jag hem en veterinär från Mjönäs djursjukhus, då jag inte fick tag på Zoltan. Onsdag morgon, då stoet skulle resa sig hände, något med höger bakben. Stoet stod på 3 ben och hennes knä stod mellan 1 till 2 dm ut från kroppen i en förvriden ställning. Utan ultraljudsundersökning är det svårt att veta vad som hänt, men veterinären tror på patellaupphakning, höger knä. Måndagen den 3 maj fick stoet sluta sina dagar efter att ha gått på smärtstillande sedan olyckan.
Efter olyckan har vi jobbat hårt för att ordna ersättning till fölet. Lina har varit här och varit behjälplig; I söndags var vi ända till Sörmland för att ordna fostermamma.
Jag fick åka hem med min dotter medan Lina blev kvar med fölet, för att försöka få stoet att acceptera det nya fölet. Stoet hade förlorat sitt föl bara ett par dagar tidigare, men vi misslyckades.
Hemma igen med fölet fick 5-årige valacken TrollVind förtroendet att bli ersättare för Meadow Pointer. Det var ett tufft beslut och ett risktagande, men TrollVind visade att han var vuxen förtroendet han fick, att vårda det bästa jag har i stallet just nu.
På dagarna går de tillsammans i hagen i närheten av stallet, och att Trollvind tar sin uppgift på djupaste allvar, visade han då jag tog in fölet men lämnade Trollvind kvar.
Han, den kolaste av alla, blev vild och var på väg att rusa genom staketet. Den separationen ville han inte veta av. På natten är de i var sin box, men bredvid varandra. Fölets mat, som består av mjölkers.från Granngården, dricker fölet alldeles själv från krubban, som han i början får besöka 7 ggr per dygn. Håll med om att det är en underbar krabat, väl värd att få leva. Hans namn, åtminstone tillsvidare är: Fick Leva. Gå in på vår hemsida får Ni läsa varför han fick namnet.

Varma stallhälsningar från Stenbäcken / Ragnar ------------------------------------------------------------
 

LYCKAN och LIVET
 
LYCKAN och LIVET 
Nu vill jag berätta något som Ni aldrig tidigare har hört från mig. I DAG ÄR JAG LYCKLIG! Detta är ett stort ögonblick i en gammal mans liv. Vad finns som är större eller värdefullare än att känna sig lycklig och tillfreds med tillvaron? Att vara i harmoni med världsaltet. Nu tror Ni säkert att jag vunnit en miljon på mina premieoblikationer! Men icke!
Skall jag berätta vad som hänt? Visst, lugn bara. Då vädret var dåligt och hötorken ännu sämre, stannade jag inomhus och bestämde mig för att städa, vilket inte blivit gjort sedan jag fick tre vilda kattjejer till mig från Annica. Först placerades dessa rara ting ute på verandan där de verkade ta tillvaron med ro och busade inte alls lika mycket som då de jagade varandra inomhus. 
Därefter blev det städning av hela nedervåningen och där har Ni orsaken till min lyckokänsla. Finns det något skönare än att kunna klara sig själv, utan att besvära någon eller att ligga samhället till last? Lyckokänslan, kan det vara så enkelt att den finns i vår närhet, men att vi är alltför upptagna av att analysera alla problem, verkliga som inbillade, för att vi skall kunna uppleva den. Vi låter allt för lätt dessa problem skymma lyckan, lika tätt som molnen denna sommar skymmer solen.
Under arbetets gång fanns känslan av att det kunde finnas överraskningar runt hörnet. På em gick jag in på ST och kollade Lill Killen, min sista uppfödning. Vad glad jag blev då jag fick se att han gått premielopp på Axvalla travbana och klarat premietiden på 1.59,3  den 13 juli 2012. Tiden är tio sek under den godkända tiden för premielopp. Då jag kollade  loppets resultat, finner jag ingen mer häst i resultatraden. Om han var ensam på banan i loppet, är tiden än mera imponerande. Ulrik Pedersen, som tränat Lill Killen under dessa tre mån. före loppet har gjort det mästerligt. Sophia Jakobsson som köpte Lill Killen av mig förra hösten som ettåring, har verkligen lyckats väl i sin matchning av hästen och tillika med valet av tränare till hästen. För mig som uppfödare är det en lycklig dag, för ett premielopp på denna utmärkta tid, är varje uppfödares dröm. 
Det har smugit sig in ett foto av Keep Life  som funnits på sidan sedan förra året. Han får stanna där och visa på sanningen i min deklarerade livsfilosofi, att allt har sin mening och att allt, både ont och gott balanserar mot varandra till en utjämning i tillvaron. Keep Life, född några dagar senare än Lill Killen men som inte fick leva. Under sidan Jahnita finns Keep Life.
RÅDA 23 juli 2012 / Ragnar
 
 

Anders Parbrink: "Den bästa tiden var runt 1950 talet, då partiet fyllt upp alla människans primära behov som mat, klädet och bostad. Sen valde S att : människan aldrig skulle vara nöjd utan ständigt missnöjd genom att lägga och söka livslyckan utanför henne själv i en konsumtionsekonomi, vilken vi idag ser följden av dvs ett vilset parti med vilsna konsumenter, som alltmer upptäckter att konsumtion inte fyller upp våra mänskliga behov eller relationer.Den brutna förbindelsen mellan föräldrar och barn leder fram till en isolerad uppväxt generation med bristande självkänsla och social kompetens. Därmed håller grunden för emotionell intelligens på att urholkas pga. bristande kärlek och omsorg om den andra är satt på undantag. Detta hotar den personliga integriteten samt att moraliska insikter binder viljan effektivt först när de inbäddas i en etisk självförståelse som kopplar omsorgen av ens eget väl till intresse för rättvisa"

 

Rapport från Stenbäcken
Livet är fullt av överraskningar, eller vad anser Ni om följande.
Jag höll på att rödfärga huset och en bil kommer körande. Två äldre damer stiger ur och frågar om jag är Ragnar Blomqvist. De verkade hyggliga så jag medgav att så är det.
Min Farfar kom från Ekshärad och hamnade så småningom i Lekvattnet. Nu visade det sig att dessa damer var mina tremänningar. Deras mamma var syster till min farfar! Något som jag inte har haft en aning om. De hade hittat mig då de sökte på Google. Det blev kaffe och en trevlig pratstund med släktingar som jag inte haft en aning om.

 
Berit Blomqvist Sånt händer bara dig far♥️
 
 
Ragnar Blomqvist Jo, en sällsynt upplevelse! Far hade ingen kontakt med Ekshärad och därmed blev vi barn utestängda från fars härkomst. Kanske inte så konstigt att man har känt sig som en halv människa. Det blev mors sida av verkligheten som fick dominera: Morfar som kom flyttande till N:A Gräshöjden på gränsen till Gräsmark. För övrigt blev det min farbror Julius och fastrarna i Lekvattnet som blev mina övriga släktingar tillsammans med deras barn.