8. jun, 2018

Här kommer min uppfattning om Utbrändhet!

För ett antal månader sedan berättade jag att jag blev en vandrande robot då jag var ute och gick mina tre km. Jag kunde inte stanna utan var tvungen att greppa tag i staketet på sidan av vägen. Jag tog inte varning av det inträffade. Sista april var jag på Torsby lasarett och fick ett nytt anfall av utbrändhet. Jag kunde inte sitta upprätt utan att falla omkull.

Måndag 4 juni var jag till Torsby Lasarett för att kolla min sjukdomssta...tus. Men utbrändhet faller under lasern. Jag träffade en ung ambitiös läkare som tog alla möjliga prover. Aldrig tidigare har jag blivit bättre genomsökt. Men utbrändhet finns ingen möjlighet att upptäcka inom sjukvården. Inte med prover eller röntgen.

Hemma igen gick jag mina tre km på banvallen. Det kändes skönt då vädret hade blivit kallare. Dan efter på tisdagen, kände jag för en ny vandring på banvallen. Vädret var fortfarande kallare än vad det varit under maj. Jag friskade i lite för att få upp flåset. Men jag kom inte fram till vändplatsen, förrän jag tappade kontrollen och hamnade under granarna bredvid banvallen Utbrändheten hade slagit till! Jag försökte ta det lugnt, för att kunna ta mig hem igen.

Men jag tappade kontrollen och ramlade omkull nägra gånger på asfalten. Tre killar på moped kom och fick se mig, stannade och undrade vad jag sysslade med. Jag stannar där. Min promenad på banvallen är nu över för min del. I fortsättningen får jag försöka leva med min utbrändhet. Tack för att Ni tagit Er tid att lyssna.

18. apr, 2018

En sista kommentar innan jag stänger för gott. I går raderade jag mitt medlemskap i ( _ ) beroende på deras idoga hårdnackade motstånd mot en öppen och demokratisk debatt i föreningen. Då jag har stängt mig själv ute kan jag inte kommentera längre på deras sida. Jag är inte ensam om min kritik vilket följande berättar: "men det blir aningen tjatigt när endast medhållare och ja-sägare tillåts yttra sig, och FRAMFÖR ALLT: en förening som inte tål kritik och ägnar sig åt censur mister trovärdighet! Vilket vore oerhört synd då syftet är bästa tänkbara." Har lyssnat på SVT ang politikens innehåll: Jasägarna är politikens värsta bakåtsträvare. En sanning som gäller lite varstans. Tråkigt att det finns ungdomar som inte tål andras åsikter. Vi lever i den bästa av världar, men det är tveksamt om vi verkligen förtjänar denna status!

6. feb, 2018

SVENSKA VALET 2010
Efter valutgången är det bara att konstatera, att det är inte SD som är den stora faran, utan fastmer Fredrik Reinfeldt och hans partivänner. Skickligt och slugt har han svetsat samman de övriga partierna som har stått till höger om Socialdemokraterna. Vänsteralliansen hade efter valet, chansen att knäcka Högeralliansen men valde att chockas av SD:s fina valframgång och avstå. Tveksamt om de någonsin får tillbaka detta gynnsamma tillfälle. Socialdemokraternas glansdagar är till ända och då är det inte den tobleroneskandal som även i år har varit med i valsnacket, som är orsaken. Nej, det är allvarligare saker som har kommit upp till ytan. Den fastighetsskandal som seglat upp i bl. a. Göteborg är en mycket svår belastning för Mona Salin. En skandal som har haft sin upprinnelse under de år då Socialdemokraterna har haft makten. Handlingsförlamning, då det gäller att sätta hårt mot de stora bonussummor som utbetalats i banker och näringsliv, är andra barlaster som knäckt partiet.
Många gånger hör man att stora löner och bonusar måste betalas ut för att smörja maskineriet. HYCKLERI!
Jag väljer att ordagrant återge ett stycke från President Obamas bok: Att våga hoppas
“1980 tjänade en genomsnitts-vd fyrtiotvå gånger så mycket som en timanställd genomsnittsarbetare. 2005 var förhållandet tvåhundrasextiotvå mot en. Konservativa media i stil med ledarsidan i Wall Street Journal försöker rättfärdiga hårresande lönevillkor och optionsavtal med att de skulle vara nödvändiga för att locka till sig de bästa, och hävdar att ekonomin faktiskt går bättre när USA:s bolagschefer är välgödda och nöjda. Men den explosionsartade löneutvecklingen för vd:arna har lite med förbättrade resultat att göra. Faktum är att några av landets med välbetalda företagsledare under det gångna årtiondet har styrt över företag som haft stora vinstfall, nedgångar i börsvärdet, massiva personaluppsägningar och undermålig finansiering av de anställdas pensionsfonder.
Höjningarna av vd-ersättningarna har inte med marknadens krav att göra. Det är fråga om kultur. Samtidigt som vanliga arbetare upplever minimala eller inga löneökningar har många av USA:s företagsledare inte längre någon som helst skam i kroppen ifråga om att roffa åt sig vadhelst deras fogliga, handplockade styrelser går med på. Amerikanerna förstår mycket väl vilken skada denna girighetens etik åsamkar vårt samhälle; i en nyligen genomförd undersökning uppgav de korruption i myndigheter och företag, och sedan girighet och materialism, som två av de tre viktigaste moraliska utmaningarna nationen stod inför. (“att uppfostra barnen till att få rätt värderingar” hamnade överst på listan.”
Är det någon som känner igen sig?
Råda 7 okt 2010

25. jan, 2018

På min födelsedag i går fick jag ett glädjande budskap från den underbara våren! Köket i mitt hus har ett fönster i söderläge. Ute på tunet står en gammal vedbod och denna dag lyckades solen för första gången denna vinter med bedriften, att höja sig över vedbodens tak. Solens ljusa strålar sken in genom mitt fönster och då solen fortfarande ligger lågt kom ljuset horisontellt in och träffade vedspisen och murstocken. Plötsligt blev det mycket av solens ljus som flödade in och bar med sig ett löfte om vår också i år. 25 jan 2017

16. nov, 2017

 
 
Sven Lindblom till Gränslandet

På 60-talet under mitt sista utbildningsår på veterinärhögskolan praktiserade jag på medicinska smådjurskliniken. Där kom det dagligen in hundar som insjuknat efter att ätit en magmedicin tillverkad av läkemedelsföretaget Ciba-Geigy som hette Entero-Vioform. Vi kunde inte rädda livet på någon av hundarna.

Jag påtalade för våra lärare att vi måste upplysa allmänheten om riskerna med Entero-Vioform, men fick svaret att det inte fanns något bevisat samband mellan hundarnas död o...ch Entero-Vioform.
Lät mig inte nöjas med det svaret utan kontaktade en vän som var journalist på Aftonbladet. Han skrev artikel om dödsfallen med Entero-Vioform som publicerades på tidnings mittuppslag.

Antalet döda hundar minskas drastiskt, men jag fick underkänt på praktiska provet i medicin, vilket mig veterligen aldrig tidigare hade hänt. En slags varning att jag måste rätta in mig i ledet.
Då frågade jag mig själv om jag verkligen ville bli veterinär och svaret blev nej.
I stället blev jag en fri man.

Senare visade det sig att Entero-Vioform gav upphov till ”SMON-skandalen” i Japan där tusentals person dog och 30 000 skadades svårt.

På Tisdagsklubben den 21 november får ni se en film om en annan fri man - Erik Enby.