2. sep, 2015

VINTERKÖRNING MED HÄST

 Körfolk vintertid
Jag tänker förklara hur man kan köra 8 kubikmeter på vinterväglag utan att förstöra hästen. Visserligen inte aktuellt i dag då skogsbilvägarna har konkurerat ut hästen från skogsbruket, vilket skedde i början på 1950-talet. Flottningen på våra älvar rönte samma öde.
Före 1950 kördes allt virke från skogen med hjälp av hästen. Då kunde körsträckan vara flera km lång och det gick ofta inte att hinna med mer än två lass per dag. Då gällde det att lasta och ha förmågan att köra för bästa möjliga utdelning. Hästen tränades redan på hösten, då man lunnade ihop virket på skogsskiftet i stora högar för utkörning då snön kom. Då användes en mindre lunnkälke och virket släpades fram.

Då vintern kom med snö och kyla, då gjordes basvägen i ordning. Ofta hade man redan på barmark planerat dess sträckning genom landskapet.
För att hästen skall klara 7 tons lass i utförslöporna krävdes regäla skaklar, tillverkade av masurbjörk, ty det var skaklarna tillsammans med hästen som fick ta emot trycket som blev av lasset. Hästen hade hjälp vid inbromsningen av att skaklarna var försedda med regäla bromsjärn undertill vid skakelns avslut mot markytan. Skaklarna var fästa vid den främre släden med en stor järnögla som var inträdd i kälkens dragögla, låst med ett skakelträ av masurbjörk. I utförsbacken kom främre kälken att ligga på skakelns tvärslå och lassets tyngd pressade på skaklarna och dess bromsjärn.

En kommentar från Facebook
"Ragnar?? Har man ingen svängel måste man ha rekade skaklar ( rörliga i sidled) annars är det faktiskt djurplågeri att spänna för en häst oavsett sele. Det gör ont att dra fastspänd i två skaklar. Bogen måste få röra sig ju. 
Förr användes alltid svängel, men någonstans efter avhästningen försvann den kunskapen, för att nu komma tillbaka. Skogsfolket som drar tunga lass timmer har alltid rekade skaklar eller svängel, annars skulle deras hästar gå sönder. "

Förlåt, men i detta inlägg finns mycken okunskap. En häst, anspänd med en sele som är rätt anpassad till hästen, kan ALDRIG göra sig illa i selen, Med en bogsele drar hästen lasset med tyngdpunkten i bossan. Det är därför det är viktigt att selen är väl anpassad till hästens bogparti. Först anpassa bossan med hjälp av bogträna, sedan se till att dragläder och skalmar ligger i samma linje. Om remmarna från däckel till dragring är för korta, då blir belastningen för tung på hästens manke och Du kan få en tryckskada. Tänk på hävstångseffekten, men hur många tänker såå långt i dag.

Med min beskrivning av forna tiders skogskörning har jag försökt visa hur omöjligt eller livsfarligt det är att ge sig ut i skog och mark utan kunskap. Viktigt att kunskap hålls vid liv och att kunskapen får rulla vidare från generation till generation.

 

Mats Owe Peetersson:
"Hej Ragnar! Skrev detta svar på ditt inlägg i Körfolk men fick det borttaget. Som tur var hade jag kopiera det innan. Här kommer det igen.
Ha ha, Kära Ragnar detta är raketforskningsnivå för dessa som du försöker övertala. Personerna du försöker att nå kopierar websidor och förväxlar det med sanning och vetenskap. De har inte en aning om vad du pratar om eller hur det gick till i verkligheten. De kör A-ponny med rockard modell trampcykel efter. De har aldrig ens sett en lanthäst i fysiskt arbete. Än mindre känt glädjen efter ett hederligt dagsverke i ett skogsskifte. För dessa personer är hästkörning en lek efter skolan eller en helghobby. Du är hästkarl på riktigt och låt dig inte förminskas av dessa människor. Sträck på dig, det rinner generationer av kunnande i dina ådror. Du är inte svar skyldig någon. Ledsen om jag trampade någon på tårna och jag ber om ursäkt i så fall, men jag skulle gärna vilja att läsarna stannade upp och lyssnade på den, i detta fall Ragnar Blomqvist, som verkligen har något att berätta i stället för att repetera vad som finns att läsa överallt. Här pratar vi kunskap som håller på att gå förlorad om ingen tar över. Här följer en sida om vad hästkörning går ut på, på riktigt alltså. Jag menar inte att alla skall anamma det, det räcker att man respekterar det".