28. nov, 2015

MALALA YOUSAFZAI

Malala Yousafzai
Den 20 nov 2013 var Malala på EU-parlamentet för att mottaga Sacharovpriset, ett pris som tidigare erhållits av bl.a. Nelson Mandela. Priset överlämnas till personer som står upp för tankefrihet och yttrandefrihet, men som gör det även med risk för sitt eget liv. Därefter höll hon ett strålande tal i EU-parlamentet, ett tal om mänskliga rättigheter som borde fått varje vuxen människa att skämmas. Sextonåriga Malala, bara ett barn, räknat i år, men mera mogen och samhällsnära än vad många vuxna någonsin bli. Malala Yousafzai: "Fattigdom, avsaknad av frihet, oro och terrorism, men det finns hopp."

Ni som såg dokumetärfilmerna om Fam Kennedy kunde konstatera att de stolta orden om mänskliga rättigheter och alla människors lika värde som ingick i den amerikanska konstitutionen, nu nära 200 år försent äntligen kunde infrias. För detta fick J F Kennedy plikta med sitt liv och 5 år senare var det Robert Kennedy som fick offra livet då han stod i vägen för dom som ville behålla det gamla mönstret. Men även om nu USA fick de mänskliga rättigheterna instiftade i lagboken, finns det mycket arbete kvar att göra.

Dagens ungdom har en fin förebild i Malala, men hon är även ett rättesnöre och föredöme för alla dagens politiker. Malala var nominerad till årets fredspris, men av någon anledning fick hon inte priset. Kanske att Norska Nobellkommiten ansåg att hon var för ung. Vi får hoppas att de till nästa år kommer underfund med, att ungdom med intelligens och politiskt mod inte növandigtvis behöver vara något negativt.