13. jan, 2016

Hannes Rådstam

"Det finns de som tror att undersökande journalister drivs av en del machoattityd och en del romantiskt drömmeri om att förändra världen. Hannes bevisade gång på gång att de har fel. För honom var undersökande journalistik en arbetsmetod; han tog sig igenom så stora volymer researchmaterial och intervjuade så många människor att han förvandlades sig till landets främsta expert i snart sagt alla ämnen han undersökte.
Efter kravallerna vid EU-toppmötet i Göteborg 2001 läste han bokstavligen varenda förundersökning – många hyllmeter text – inte bara en, utan två gånger. Sådan var han: Acceptera aldrig andras referat, läs själv! Läs om tills du hittar den avgörande detaljen som andra inte sett. Besök själv platserna. Träffa alla människorna. Syna alla förutfattade meningar. Bli expert – om du så måste arbeta dag och natt i månader."

Hannes Råstam är död. Han blev 56 år. Vi är många som sörjer honom som vän och kollega. Den svenska demokratin har skäl att sörja förlusten av landets sannolikt genom tiderna skick…
AFTONBLADET.SE