6. nov, 2016

Den finska invandringen

 

 Tack May Särnblad-Nyström! Kul och jag är inte förvånad alls, har haft det på känn. Belgien, då har även Valonernas blod blivit inblandat. Därför skickades Peder Burk till Viborg som vapenexpert. Anor från 1500-talet, inte illa alls. Vad duktig Du är.
 
Ruth Eriksson Ruth Eriksson Intressant ... När tror Du Porkka bodde på Burken i Lekvattnet? :-)
May Särnblad-Nyström May Särnblad-Nyström Nångång i mitten av 1600 talet. Porkka skulle vara den som först bosatte sig i Fäbacken. Men det är svårt att få de korrekta uppgifterna.
 
Ragnar Blomqvist Ragnar Blomqvist Mycket troligt och intressant! Du borde skriva en bok om den finska invandringen! Slå Dig ihop med l Inga-Lill Sjöqvist, det skulle bli den perfekta boken.
 
Ragnar Blomqvist Ragnar Blomqvist "En Peter Pedersson Porkka f.1535 i Sikajoki,Österbotten Finland. Hans far: Peder Burk f.1500 kom till Sverige 1530" Burk,, Porkka på finska blev Burken på deras bosättning på Fäbacken. Låter som ingressen i en spännande bok om den finska bosättningen! Jag önskar bli ung på nytt och få skriva så pennan glöder! Men jag har ju barn och barnbarn, om nu inta May Särnblad-Nyström eller Inga-Lill Sjöqvist tar upp den kastade handsken!
Lite släktskap igen
May Särnblad-Nyström
den 5 november kl 14:44
Kanske att ni vill veta att vi har finska anor ända från 1500 talet. En Peter Pedersson Porkka f.1535 i Sikajoki,Österbotten Finland. Hans far: Peder Burk f.1500 kom till Sverige 1530,men skickades till Finland för att göra vapen till svensk-finska armen ? Lite osäkert!
Namnet Burk blev till Porkka på finska. Porkka släkten är väl utbredd,många ättlingar finns i Östmark och Lekvattnet. Gården Burken i Fäbacken är troligen ett ställe där det bott en Porkka.
-
Från fars sida
Jag hittade en del papper efter John Lack på Sandheden efter hans släktforskning. Troligen är vi mera släkt med varandra än vad vi anar. Jag citerar: Sex generationer av finska släkten Porkka ( Porka, Bork, Burk) på Fäbacken Tidsangivelserna efter husförhörsländer. Stamfader Mattes Barn Erik.
Sonen Erik Mattsson 1661 vigsel 26 dec 1712 med Britta Andersdotter från Bogen. Barn Anders 1720 Anders Ersson 1720 vigsel 26 dec 1745 med Kerstin Olofsdotter . Ja jag slutar där, men finns även namn som Ersson 
John Lack var son till Vilhelm, halvbror till min far och Vilhelm var son till Vilhelm Schröder som hamnade i Lakene, Råda och tog sig namnet Lack.