22. jul, 2017

John Steinbeck

 

John Steinbeck
"När kläder och föda, hus och hem blir massfabrikation, är det inte underligt om vi blir slavar under masstänkandet som tränger ut allt annat tänkande. Nu för tiden har massproduktionen, kollektivproduktionen tagit över makten i näringslivet, politiken, ja religionen så att en del folk har ersatt gudsbegreppet med kollektivismens ide`. Just nu är detta faran. Det råder stor spänning i världen, en spänning som närmar sig bristningspunkten oc...h människorna är olyckliga och förvirrade.
Och detta tror jag; att den enskilda människans fria forskande tanke är det värdefullaste i världen. Och detta vill jag kämpa för; tankens möjlighet att utan band röra sig var den vill. Och detta måste jag kämpa mot; varje lära, religion eller statsform som binder eller förstör individen. Det är sådan jag är, det är så jag vill göra. Jag kan förstå att ett system som är uppbyggt efter ett visst mönster måste försöka krossa den fria tanken som är det enda potensiella hotet mot systemet. Jag förstår det, men det minskar inte mitt hat mot systemet och jag kommer att bekämpa det till försvar för det enda som skiljer oss från de icke skapande djuren. Öm detta ljus blir släckt är vi förlorade."

Ovanstående är hämtat från boken Öster om Eden, boken som jag uppskattar mer än Vredens Druvor, boken som Johan Steinbeck fick Nobelpriset för.1962.

 

 

UPPVISNING. Readly Express krossade alla på tangerat världsrekord – och enligt tränaren gjorde han det med 90-procentig form.

Timo Nurmos femårig bjöd på en fantastisk uppvisning i Axevalla löpningen. – Han har kanske 90-procentig form nu, sade tränaren efter segern.
travronden.se