16. nov, 2017

Gränslandet

 
 
Sven Lindblom till Gränslandet

På 60-talet under mitt sista utbildningsår på veterinärhögskolan praktiserade jag på medicinska smådjurskliniken. Där kom det dagligen in hundar som insjuknat efter att ätit en magmedicin tillverkad av läkemedelsföretaget Ciba-Geigy som hette Entero-Vioform. Vi kunde inte rädda livet på någon av hundarna.

Jag påtalade för våra lärare att vi måste upplysa allmänheten om riskerna med Entero-Vioform, men fick svaret att det inte fanns något bevisat samband mellan hundarnas död o...ch Entero-Vioform.
Lät mig inte nöjas med det svaret utan kontaktade en vän som var journalist på Aftonbladet. Han skrev artikel om dödsfallen med Entero-Vioform som publicerades på tidnings mittuppslag.

Antalet döda hundar minskas drastiskt, men jag fick underkänt på praktiska provet i medicin, vilket mig veterligen aldrig tidigare hade hänt. En slags varning att jag måste rätta in mig i ledet.
Då frågade jag mig själv om jag verkligen ville bli veterinär och svaret blev nej.
I stället blev jag en fri man.

Senare visade det sig att Entero-Vioform gav upphov till ”SMON-skandalen” i Japan där tusentals person dog och 30 000 skadades svårt.

På Tisdagsklubben den 21 november får ni se en film om en annan fri man - Erik Enby.