1980 - 1981

Dagboksanteckningar som jag hittat i en bortglömd bok och som mest handlar om Hammarkullen. Ett kompliment till "Ungdom på Glid"

Fredag 18 juli 1980. I dag var sista dagen på ett fyra-veckors vikariat som fastighetskötare i Annedal. På förmiddagen arbetade jag på Ungkarlshotellet Klippan. På kvällen var jag och fyra ungdomar på bio "2001 - Ett Rymdäventyr" Ett par av dem var inte helt nyktra, men de skötte sig ändå bra i sina slitna jeans.

Lördag 19 juli 1980. I dag helt ledig. Första dagen på ganska länge. Jag spelade in låtar från bandspelaren till min nya reportagebandspelare. Det gick fint. Provade också mina nya steriolurar som funkade bra. Ljudet blir faktiskt bättre genom hörlurarna. Att lyssna på musik är en skön upplevelse, då allt funkar som det skall. Ringde Berit på kvällen.  

Söndag 20 juli 1980. Jag var till Marklandsgatan och Linnegatan och bytte sopsäckar. Åkte spårvagn. På Linnegatn skall jag vikariera fyra veckor som fastghetsskötare. Jag är trött och hängig i dag. Susanne Mullo ringde från Falköping. Hon är gift nu och arbetar på sjukhus. Häftigt att hon sköter sig!

Måndag 21 juli 1980. Jag började dagen med sopsäcksbyte på Karl Gustavsgatan, som jag skall sköta om i två veckor. Därefter till Linnegatan. Telefon tid 9.00 - 9.30. En hyresgäst ringde. Har varit i dålig form. Är det ångest och rädsla för att inte räcka till i det nya arbetet? Ångesten är en konstig företeelse i det mänskliga psyket. Men jag tror att den är inprogramerad genom händelser, som ägt rum under de år som gått.Sedan blir det nya händelser i nuet som utlöser ångesten. Ångest kan vara en verkligt svår börda att bära. Men då  man troligen inte kan göra sig av med den, tror jag, att det är viktigt, att man blir vän med den! På Linnegatan städade jag utanför affärerna, tog upp regnlera vid 34-ans entre och klippte gräsmattan. På eftermidagen arbetade jag på Hotell Klippan.

Tisdag 22 juli 1980. I dag städade jag på ljusgården, sopade bland annat upp glas efter kastade glasflaskor. I går tyckte jag att det verkade skitigt det nya jobbet. Men i dag tänker jag inte på det. Man vänger sig. Det är klart, att om man jämför med nya Annedal, är det stor skillnad. Inga sopsäckar, allt går med centralsug till Nilsson Berg. Inga fulla gubbar, som skräpar ned vid sittbänkarna och ingen systembutik i närheten. Hyresgästerna tycker att jag är duktig.

Onsdag 23 juli 1980.  Vilken oerhörd skillnad det är på det här arbetet, jämfört med jobbet på Hotell Klippan. Där  var jag sista året ganska pasiviserad och saknade intresse. Då jag gick därifrån, efter passets slut, var arbetet glömt för  den dagen Miljön är allt för destruktiv , för att man i längden skall orka vara intresserad. Men mitt nya arbete som fastghetsskötare tänder och engagerar mig helt. Det är roligt att arbeta, då man känner sig angagerad och då man känner att man gör nytta. Det är ofantligt hur mycket av aktiva krafter som frigörs till nyttigt arbete och skapande aktivitet då man trivs. I dag har jag bland annat sopat Lilla Risåsgatan och på kvällen var jag på Karl Gustavsgatan och klippte gräsmattan.  

Torsdag 24 juli 1980. I dag har jag torkat trapporna i huset på Linnegatan34, samt sopat noga utanför huset och hela trappan utvändigt ned mot Linnegatan. Det var gansaka mycket jord och damm i trappan. I natt fick jag 75 kr i parkeringsböter på Kalendervägen. Förra gången jag fick böter var på Marklandsgatan. Det är allt jag fått under denna period, då jag har haft min Amason. Det är inte så farligt ändå.

Fredag 25 juli 1980. I dag har jag finputsat Linnegatan och tömt papperskorgarna där. Jag har även bytt sopsäckarna i soprummen. Sedan torkade jag trapporna och sopade entreerna mot Linnegatan.  Det är bara under Holms semester, som jag gör detta. Sedan ingår inte detta i mitt arbetschema. 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - -- - - - -- - - - - - - -

Fredag 28 november 1980. Kl. är 18.00. Jag har just kommit hem mitt arbete på Linnegatan. Är tjänstledig från Hotell Klippan och arbetar nu  som fastghetsskötare på heltid. Min månadslön är 5 160 kr. Har extra arbete ibland medsty¨ädning. Jag trivs bäst, då jag har mycket att göra.

I kväll är det öppet hus på Tomaskyrkan. Jag har lovat några ungdomar att visa några S-8 filmer. Men då jag tänker på Hammarkullen i kväll, känner jag ångest och leda. Det känns som om alla vägar är stängda för mig, som om alla dörrar är låsta! Men jag har lovat, att dels visa mina  filmer och att följa några ungdomar till Danmark på lördag. Jag måstengöra det! Sedan får det vara nog. Jag orkar inte längre. Klarar inte av den liknöjdhet jag möter numera från allt för många ungdomar. Men det gör så ont, att mista dem man håller av.

Lördag 29 november 1980. I dag har jag vaknat piggare än på länge. Det bästa av alltär, att jag har upplevt positiva saker , som gör att jag fortsätter i Hammarkullen. Kvällen började med att Royne, Ari och jag åkte till Svingelns Idrottshus och tittade efter Michael. Men han var inte kvar där. Tillbaka till Hammarkullen och torget. Där träffade jag några tjejer och två pojkar. Pojkarna skulle tillbaka till Ekbacken, Så  jag och flickorna följde med och skutsade dem till Lilla Torp. Sedan var vi på Tomaskyrkan och visade några Scooby Doo filmer, som uppskattades av de flesta. Martin, en av ledarna vid Tomaskyrkan, pratade med ungdomarna. Men det bästa  av allt, var att det var så nyktert där! Efteråt var Jari, Michael och jag med Stefan Englund hem och fick kaffe med mackor. 

Då jag kom hem hade jag svårt somna. Hela kvällen passerade revy i min hjärna. Mina tankar och känslor var kvar hos ungdomarna i Hammarkullen. Jag kände mig tacksam mot Royne, Stefan, Lilljari och Kaj för att de var nyktra hela kvällen. Men jag tänkte även på de ungdomar, som jag träffade utanför Stefans bostad. I hissen luktade det boff! Dessa ungdomar var utanför den gemenskap, som fanns i Tomaskyrkan. Att det skall var så svårt att bryta invanda mönster. Några ungdomar och jag har startat en grupp, som vi kallar Nykter Ungdom. Det är min förhoppning, att vi skall växa och bli så starka, att vi skall kunna hjälpa och fånga upp den föreningslösa ungdom, som driver omkring utan mål och mening. Men det verkar vara svårt för dem, att ställa upp och kliva över den tröskel, som vår inträdesavgift på 20 kr är. På eftermiddagen skulle vi åka med Stenalinjen till Danmark. Men vi kom inte ombord på åten. Vi var 16 ungdomar från det nya gänget, som jag träffat. Vi försökte även med Sessanlinjen, men även där var det kalla handen. Troligen var det för nära jul med allt för mycket resande på båtarna. Det var synd, för alla ungdomarna hade lovat att vara absolut nyktra på båten. På kvällen var  de flesta ungdomarna med mig på bio och såg Kanonerna på Navarone.

Söndag 30 november 1980. På förmiddagen arbetade jag på Hotell Klippan. På kvällen var jag på bio i Hammarkullen. Jag är slut för Hammarullen. Vad det beror på, vet jag ej. Enda möjligheten  att fortsätta, vore att engagera de stabilare ungdomarna, de ungdomar som jag tidigare inte satsat särskilt mycket på. Men klarar jag av det? Jag vet inte. Jag saknar det gamla gänget så mycket! Vad har jag gjort för fel? Vad har jag försummat att göra? Kanske borde jag finna mig i mitt öde. Men jag tycker, att det är så mcket kvar som borde göras. Hjälp! Jag har ringt till Carra, men hon var inte hemma. Det var hebnes manmma som svarade. Carra ringde sedan kvart över tio på kvällen. Vi pratade en del och det känns något bättre, även om inte Carra hade så många svar på alla mina frågor. Carra är ganska djupsinnig av sig ibland.Hon är bra i sina ljusa ögonblick.

Lördag 13 december 1980. Lucia. Klockan är fyra på morgonen. Jag har försökt att sova, men det vill inte lyckas. Jag skall berätta om gårdagen i stället. Först på dagen gjorde jag mitt arbete på Linnegatan. Från halv tre var jag ochmarbetade på Hotell Klip+an. Jag blev avlöst tidigare av Lejf på nattpasset. Halv åtta var jag på fritidsgården i Hammarkullen, dår det var drogfritt Luciafirande. Jag var därinne en stund. Då jag skulle gå ut till bilen, var det en ung chilensk pojke som försökte komma in på gården. Det luktade thinner och han blev utkastad. Vid entren fanns lärare och föräldrar från skolan, kuratorer från Kuratorsbyrån och ledare och föräldrar  från gården.  Men ingen tänkte på att hjälpa pojken, som var arg och försökte slå in fönstret på gården. Men andra ungdomar lugnade ned hononm. Därefter åkte pojken tillsammans med två andra pojkar md mig till min lägenhet i Kortedala. Där drack vi kaffe, käkade mackor och såg på TV. Den chilenske pojken fick en jacka av mig och då vi åkte tillbaka till fritidsgården var han helt drogfri och det luktade ingenting om honom. Vi blev ändå inte insläppta med motiveringen att killen var portad, därför att han försökt komma in tidigare på kvällen. Härskartecknik i full blom!  Att killen hade skärpt sig och nyktrat till, samt tydligt visat att han ställde upp på drogfritt Luciafirande, var det ingen som ville uppmuntra honom för. I stället bestraffades han, genom att han åter utvisades tll regnet och den destruktiva miljön utanför.  De som makten haver har åter visat sin oförmåga att rätt bruka den! Jag blev mycket besviken på maktmänniskorna på gården, men mina protester hjälpte inte. 

Jag ville inte gå in på gården. I stället gick jag till spårvagnstuneln. Där träffade jag en annan kille som luktade boff. Han följde med mig till bilen, där han lämnade sin tröja och sina handskar, som luktade mest. Men på gården blev också han stoppad. Tydligen hade han också varit där tidigare på kvälen och blivit portad. Han fick vänta utanför, medan jag gick in och tog ett par kort av vår sånggrupp Alabaster. Då jag kom tillbaka ut, hade hans mamma kommit och de två skulle gå hem tillsammans.  De fick kläderna som jag hade i bilen, samtidigt som jag passade på att få telefonnumret hem till pojken.

Jag pratade med några flickor på torget, sedan gick jag ned i tuneln och kollade läget. Då jag kom ned igen, såg jag ryggen på pojken, som skulle ha följt med sin mamma hem. Jag följde efter in i tunneln, men han hade gömt sig. Jag fortsatte till andra tunneln, men upptäckte ingenting, så jag gick tillbaka, dit där jag hade sett pojken. Då satt han där ensam i mörkret, med en thinner flaska på Luciakvällen, medan de flesta andra var på gården!

Jag patade med honom och han berättade att han gått hemifrån, därför att hans mamma hade tjatat på honom , då han berättat för henne att han boffat, för att han inte hade kommit in på gården. Jag fick honom att glömma och gömma thinnerflaskan och han följde med mig. På väg till bilen mötte vi gänget, som han tidigare  varit tillsammans med under kvällen. De ville ha honom med sig, men han svarade dem , att han skulle följa med mig. Det satte jag värde på. 

Vi satte oss i bilen och körde mot stan. Vi hamnade i en polisspärr, men allt gick bra. På Mc Donald käkade vi. Pojken var hungrig. Sedan åkte vi till Wrangelsgatan, där Berit bor. Jag måste hämta några papper, för Berit skall till Singapor med Torlines utställningsfartyg och hon blir borta minst två månader. Pojken stannad i bilen, medan jag gick upp till Berit. Där passade jag på att ringa hans mamma  och frågade om han fick sova över hos mig. Det fick han göra. Vi åkte hem till mig, kokade kaffe, käkade en jultallrik, som Berit skickat med oss och såg på TV. Jag bäddade åt pojken i underslafen och han somnade genast.

Det blev inte mycket till Luciafirande på gården för min del. Men jag känner mig nöjd, därför att jag hade fått tillfälle att ställa upp på dem, som bäst behöver mig. Före Lucia var jag borya från Hammarkullen i nära två veckor, men jag känner nu, att jag behövs och får försöka att komma dit lite oftare i fortsättningen.

Tisdag 16 december 1980. Efter arbetets slut åjte jag till fritidsgåren i hammarkullen, som stänger för dagen kl 17.00. Efter stängningen följde Carola, Jeanette, Sussane, Jari och Ken med till Kortedala, där vi såg på Rio Bravo samt käkade mackor och drack kaffe och the. Under tiden kom Michael och Benny från Bergsjön. Michael har egen nyckel och kommer och far som han vill. Därefter tillbaka  till Hamarkullen. Jag tittade in till Carras band på Fritidsgården i Sandeslätt, där de övar musik på tisdagarna. Efter en stund på torget, körde jag Carola, Marie och Sussanne till Saltholmen, där de skall ta båten över till Asperö. Carola och Marie bor där nu.

Vi har bestämt ett föreningsmöte på fritidfsgården på torsdag kl 19.00. Jag hoppas att alla kommer . Jag har pratat med ungdomarna, att det är viktigt, att vi håller ihop och hjälper varandra med föreningsverksamheten. Det är speciellt viktigt, att styrelsen fungerar bra. Den kan liknas vid n blommas rotsystem. Utan ett friskt rotsystem, kan ingen blomma utvecklas och växa sig frisk och stark. Jag är nöjd med källen. Ungdomarna har skött sig bra.

Torsdag 18 december 1980. I dag har vi det planerade mötet på gården. Kl 19.00 i avtalad tid var jag där, men det fanns ingen där av ungdomarna från Nykter Ungdom. I 20 min väntade jag och ingen kom. Jag tog för givet, att alla struntade i föreningen, men jag bestämde mig för att vänta till kl halv åtta, sedan skulle jag gå därifrån. Fem minuter i halv åtta kom alla utom Ken och Michael. Michael arbetade på kvällen i Ja-butiken på Länsmansgården. Vi lånade rummet längst in bredvid biljardrummet och vi startade ötet. Mitt humör var inte det bästa och jag tror inte, jag var så speciellt snäll mot ungdomana. Per, som blev vald till föreningens ordförande, men inte betalt sin inträdesavgift, hade tidigare avsagt sig ordförandeskapet. Han blev sur på mig och lämnade mötet. Innan vi gick vidare på dagordningen, krävde jag att få veta, om vi skulle fortsätta med föreningen eller låta den upphöra.

 Sista tiden har stämningen  hos oss varit  ganska negativ och en spännande röstning började. Kvar på mötet var Carra, Stefan, Jarri, Jeannette, Urban och jag. Då jag lämnade ordet fritt, sa Stefan att vi skille fortsätta  med föreningen. Jari röstade emot en fortsättning. Carra och Jeannette var osäkra och viste inte hur de sjulle rösta. Ställningen var således en för och en emot. I de läget kom Ken in på mötet. Då jag frågade honom om han ville att föreningen skulle fortsätta, svarade han ja. Då bestämde sig Carra för att rösta mot och så var ställningen 2 för och 2 emot. Kvar var Urban  då jag avstod att rösta. Urban rösta för en fortsättning och slutsiffrorna blev tre för och två  emot. Till ny ordförande efter Per valdes enhälligt Stefan Englund och till ny vice ordförande valdes Urban. Efteråt känner jag mig nöjd med mötet. Stefan blir säkert en bra ordförande. Han har varit med i den gamla gemenskapen allt sedan dess första början. Även Carra har varit med hela tiden.

Fredag 18 december 1980. I natt har jag tjänstgjort på Klippans Ungkarlshotell. Tiden gick ganska fort. Därefter åkte jag till Linnegatan och sov i två timmar före telefonpassningen. Det var ganska lungt denna fredag. Hyresgästerna har nog av sig själva på fredagarna. Då jag hade tagit hand om sopsäckarna, var jag klar för dagen. Denna gång åkte jag direkt till Hammarkullen. Nej, jag tog vägen över Bangatan och hyrde en film, Embryo. Vid torget i Hammarkullen, såg jag inga ungdomar. Då jag gick därifrån, träffade jag Sune och Bettan. Jag följde med dem hem till Bettans lägenhet, som hon hyr tillsammans med Jörgen. De hade jättemysigt i sin lya och jag fick kaffe och dopp av dem. Därefter gick jag ned till Marianne och Susanne, som bor i samma uppgång. 

Sussanne var mycket ledsen för att hennes föräldrar inte var hemma. Carola, Ylva, Marianne och Sussanne följde med till Kortedala.  Där såg vi på Embryo och jag fixade till spagetti och köttfärssås med chili ketshup. Kl 20.00 var vi på Tomaskyrkan, där det var öppet hus med bland annat disco. Det var mycket folk och det var några som tyvärr inte var helt nyktra. Det tycker jag var tråkigt. En onykter tjej, Ann, började bråka med en av flickorn på Tomaskyrkan. Ledarna var på väg att fånga in Ann, men jag bad dem vänta, samtidigt som jag viskade i örat på tjejen, som Ann ville mucka gräl med, att hon skulle hålla sig lugn  och inte vara provocerande. Ann lugnade sig efter en stund och allt avlöpte väl. Det var en seger för det passiva motståndet. Om ledarna hade försökt hålla Ann, hade de fått det ganska jobbigt, eftersom Ann har ett häftigt temperament.Samtidigt hade Ann inte fått trappa ned sitt humör på ett naturligt sätt. Att bromsa upp Ann i det läget hade varit lika omöjligt som att stänga ångan inne i en full  kastrull med kokande vatten, genom att lägga locket på.

Mot slutet av kvällen, skulle jag ha visat två stycken Kalle Anka filmer, men det blev inte tid med det. I stället samlade Martin, den drivande ledaren på Tomaskyrkan, in ungdomarna i mysrummet och pratade med dem. Tyvärr skall Martin flytta från Hammarlllen och verksamheten i Tomaskyrkan efter nyår är därför ett stort frågetecken.  Jag gick också in till ungdomarna och lyssnade. Då Martin pratat färdigt, var det min tur. Vad jag sa, kanske jag berättar en annan gång.  

Efter Tomaskyrkan åkte jag till Fritidsgården, som normalt har stängt fredag, lördag och söndag. Denna fredagkväll var det disco  där, anordnat av några chilenska ungdomar. Jag upplevde en annorlunda discokväll på gården. Borta var de vanliga ledarna och många var lätt påverkade av alkohol. Men stämningen var avspänd och fin och jag pratade med flera av ungdomarna. Då jag gick därifrån, kände jag mig också avspänd, trots att jag var nykter. Jag vill inte försvara onykterheten, genom att försvara och poängtera de positiva stämningar jag upplevde på gården. Nej, men jag vill påskina , att detta konkurenssamhälle, som vi tyvingas leva i , skapar behov av flykt och droger. Det är väl heller ingen tvekan om, än att alkoholen ibland lättar på spänningar hos oss. Undantaget torde vara, där vi genom uppfostran och påverkan, har blivit bärare av ångest, som i sin tur förstärks genom alkoholen. Mängden alkohol, tror jag därvidlag spelar mindre roll eftersom mängden alkohol står i direkt proposition till mängden ångest inom oss. Att skapa en skamkänsla hos den som dricker, som en del politiker vill göra , löser därför inte alkoholproblemet, lika lite som bestraffningar gör det!

Lördag 20 december 1980. Denna lördag skulle jag bjuda ungdomarna på middag och videofilm. Jag hade vissa förväntningar, på en lugn och skön kväll tillsammans med dem. Men ack, det blir inte alltid som man tänkt sig. Vid 16-tiden ringde Stefan och berättade, att han hade bråkat med Mr X utanför fritidsgården. kvällen före. Jag ringde upp Mr X, som var deppig och nere och sa, att han inte skulle komma. Jag övertalade hnom att komma och lovade honom, att han skulle få sova över hos mig. Han var glad att få slippa Hammarkullen och jag åkte upp och hämtade honom. Hemma hos honom, fick jag kaffe och en massa nybakat kaffebröd, som jag fick ta med mig hem. Mr X föräldrar var tydligen glada över, att jag ställde  upp på honom.

Då vi varit hemma en stund, kom Miche,Ylva, Larsa och Sussanne. Micke var full och hade en spritflaska med sigEgentigen kanske jag borde ha kört dem tillbaka till Hammarkullen, men jag släpte in dem i stället och tog spritflaskan ifrån från Micke. Micke var faktiskt glad och snäll. En stund senare kom ett  nytt gäng från Hammarkullen. De var nykta, med undantag för Stefan. Jag var besviken på Stefan, därför att han är med i föreningen och borde veta bättre. Men då han gick senare på kvällen, bad han om ursäkt. Jag uppskattade honom för det.

Under kvällen ville Micke ha tillbaka sin flaska, för han skulle åka hem. Han fick flaskan, men jag följde efter honom ut.  Vid entredörren utanför huset, ändrade sig Micke och ville med in igen. Jag lovade honom, att han skulle få det, om han kastade flaskan i sopnedkastet. Det lovade han. Jag gick lite före, men i trappan stannade Micke och tog sig en sup. Då tog jag flaskan och slängade den i sopnedkastetInga protester från Micke. Tillbaka i lägenhetan, gick Micke in på toaletten och spydde.

 Normalt brukar jag bli deppig och nere, då sånt händer. Men då jag pratade med  Mr X i telefonen, sade jag honom, hur viktigt det är, att mam möter det negativa som händer, på ett positivt sätt. Plötsligt efter alla år, upplevde jag något nytt. Att bli lessen och besviken, upplevde jag plötsligt som något positivt. Därför kunde jag inte bli ledsen. Tanken på Mr X , blev blev en hjälp för mig. På så vis fick han tillfälle att hjälpa mig, genom att han ställde upp och följde med mig hem.